Brazilië

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië. Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië (en daarvoor Salvador). Al in de 19de eeuw waren er plannen om de hoofdstad naar het binnenland te verplaatsen. Brazilië wilde zich daarmee na de onafhankelijkheid afzetten tegen het overwicht van de Portugese immigranten in de kuststreek.

Brazilië is een groot land (240 keer zo groot als Nederland). Er wonen zo’n 185 miljoen mensen en de bevolking groeit snel. Ieder jaar komen er ongeveer twee miljoen inwoners bij. De tegenstellingen tussen arm en rijk zijn groot.
Brazilië heeft historische banden met Nederland. Van 1630 tot 1654 hebben de Hollanders het noordoosten van Brazilië(Nordeste) in bezit gehad.

Holambra is een Braziliaanse gemeente in de staat São Paulo, gesticht op 27 oktober 1991. Haar naam, de samentrekking van Holland, Amerika en Brazilië, komt voort uit de Nederlandse nederzetting. Met gekwalificeerd handwerk in de landbouwsector, is de gemeente het grootste productiecentrum van bloemen en planten van Latijns-Amerika. Holambra wordt beschouwd als een toeristische trekpleister en organiseert jaarlijks de grootste bloemenexpositie van Latijns-Amerika: de Expoflora.

In Holambra zal ik gaan werken in kinderhuis Lar Feliz (gelukkig huis). Lar Feliz is opgericht in mei 2001 door de Nederlander Paul van Opstal en zijn Amerikaanse vrouw Jill. Lar Feliz heeft als visie: Kinderen van 0 – 17 een huis bieden die anders geen plaats hebben om heen te gaan. De kinderen die hier opgevangen worden zijn vaak thuis in aanraking geweest met; misbruik, huiselijk geweld, verslaving van ouders of de kinderen zijn verlaten door de ouders of de ouders zijn overleden etc. Deze kinderen hebben vaak op jonge leeftijd al verschrikkelijke dingen meegemaakt. Lar Feliz vangt deze kinderen op, zorgt ervoor dat de ze zich zo goed mogelijk thuis kunnen voelen en bereidt de kinderen voor op een zelfstandige toekomst. Soms is terugkeer naar hun ouderlijk huis mogelijk.

Reacties zijn gesloten.